In vogelvlucht

Op 19 juli 2019 viert Turnkring Pro Patria zijn 100e verjaardag. Een bondig historisch overzicht met de markantste gebeurtenissen. 

19 juli 1919

In het toenmalige gebouw ” Casino” (nu het Rietensplein) komen 45 personen iedere week turnen.

1920

Oprichting van een afdeling ‘juffers’. Dat was echter taboe volgens de heersende normen. De afdeling werd onder druk van de hoogwaardigheidsbekleders opgedoekt.

1925

De club neemt voor de eerste keer deel aan een bondsfeest in Leuven. Pro Patria kaapte meteen de eerste prijs weg, er volgden in de loop van de 60 jaren nadien nog vele trofeeën.

1931

Pro Patria richt het Brabantse gouwfeest in. 5 kringen nemen deel.

1935

De turnkring richt zijn eigen trompetterskorps op.

1936

Hoogdagen! De nieuwe turnzaal Ymeria wordt ingehuldigd. De Fabrieken Remy bouwde de zaal speciaal voor Pro Patria. Tot vandaag verzorgt Pro Patria zowel het kleine als het grote onderhoud. In dit jaar wordt ook een veteranenafdeling opgestart.

1939

De club overschrijdt de kaap van 150 leden.

1940 – 1944

Ondanks de oorlogsjaren behalen 14 leden het diploma van ‘voorturner’.

1945

Nieuwe start met 150 leden.

1946

Viering, met uitstel, van het 25-jarig bestaan van de club.

1955

Pro Patria krijgt de titel ‘koninklijke turnkring’ toegekend. Voor deze gelegenheid wordt de nieuwe vlag ingehuldigd. Voor de tweede keer organiseert Pro Patria het Brabantse Gouwfeest.

1958

Demonstratieturnen naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling. De club neemt deel aan een driedaagse wedstrijd in Parijs. Eén van de leden behaalde de eerste prijs tijdens het persoonlijk turnkampioenschap in Etterbeek.

1959

Een lid van Pro Patria wordt kampioen van Brabant.

1960

Heroprichting van de afdeling veteranen.

1967

Derde poging om een afdeling juffers, meisjes en dames op te richten, deze keer met stijgend succes. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de club wordt er samengewerkt met andere turnbonden.

1969

Viering van het 50-jarig bestaan van de club met academische zitting, receptie, optocht, tentoonstelling en sportmanifestaties. Er verschijnt een boekje ‘Turnkring Pro Patria jubileert’ met een historisch en anekdotisch overzicht over 50 jaar turnen in Wijgmaal, samen met een tweede jubileum: 20 jaar clown n.a.v. het opvoeren ·van humoristische nummers tijdens de jaarlijkse turnfeesten.

1970

Inhuldiging van een eigen vergaderlokaal. Een kleedkamer werd met eigen mensen en middelen omgevormd tot een gezellige bar. Het begin van een lange reeks verbouwingen van turnzaal Ymeria die nog lang zouden duren …

1971

De leden van de club installeren zelf een verwarmingsinstallatie in de turnzaal.

1972

De club wordt door verschillen in visie gereorganiseerd. Een aantal lesgevers verlaten de club, een nieuw clubbestuur wordt aangesteld. Met succes.

Bovendien laten de Fabrieken Remy – ooit trotse eigenaar van de turnzaal – weten dat de zaal voortaan zal worden verhuurd aan iedereen. Enkele jaren later komt de turnzaal in handen van de gemeente Herent. 

1973

Op blijvend aandringen van Pro Patria bij het gouwbestuur, worden nu ook damesgroepen toegelaten op de gouwfeesten. Pro Patria start met gratis zwemlessen. De afdeling ‘gevorderden en derde leeftijd’ wordt opgericht. Een unicum in Leuven en omstreken.

1974

Aankoop van verschillende moderne turntoestellen. Een tiental leden volgt een sportcursus ingericht door BLOSO.

1975

Pro Patria levert een aanzienlijke bijdrage bij de organisatie van ‘Wijgmaal 100’. De club biedt zijn leden de mogelijkheid om deel te nemen aan een ontspanningsweekend te Arbre.

1976

Het eerste vrouwelijke clublid behaalt het diploma van voorturnster. Voor de eerste keer neemt ook een damesgroep deel aan een gouwkampioenschap. Voor de eerste keer vindt een interclubwedstrijd plaats tussen de turnkringen van Wijgmaal, Haacht en Rijmenam.

Met de fusie van gemeenten komt turnzaal Ymeria in handen van de Stad Leuven. Meteen de start van een lange en onzekere periode. 

1977

De afdeling ‘gevorderden en derde leeftijd’ waagt zijn kans op een gouwkampioenschap. Pro Patria richt nu ook zwemwedstrijden in. Een 10-tal jaar geeft Pro Patria zwemlessen op zondagochtend in het zwembad van Wilsele.

1978

Frans Massant, stichter en erevoorzitter, overlijdt.
De afdeling ‘gevorderde en derde leeftijd’ wordt kampioen in de discipline ‘vrije turnoefeningen’. Verschillende meisjes behalen het brevet ‘olympisch turnen’ en het diploma ‘voorturner’.

1979

Start van de afdeling ‘jazz dans’.
Organisatie van het 60-jarige jubileum van de club. Enkele jongeren organiseren een eerste fuif. De afdeling volleybal organiseert zijn eigen tornooi. Het feestjaar wordt afgesloten met een jubileumbal. In die periode treedt Pro Patria twee keer op in het TV-programma ‘Doe Mee’. Voor elk clublid wordt een training aangekocht. Voor de 60e verjaardag van de club worden nog een fietsenrally, wandelzoektocht, opendeurdag, zwemtornooi, volleybaltornooi, dia-avond georganiseerd.

1982

Wissel van de wacht. Het clubbestuur wordt aangevuld met enkele jonge krachten die hun eerste schuchtere stappen in het clubbestuur zetten.

1985

Overlijden van Arthur Pardon, toenmalig voorzitter en jarenlang drijvende kracht samen met René Massant en Louis Vissenaekens.

1985

Start van de bouw van Ontmoetingscentrum Ymeria. Voor Pro Patria breken barre tijden aan vermits er grote onduidelijkheid is over de toekomst van turnzaal Ymeria. De club trekt voor de eerste keer op sportkamp naar Herk-de-Stad.

1986

Voor het eerst in de geschiedenis van de club vindt er géén turnfeest plaats.

1987

Een nieuw concept voor de jaarlijkse optredens krijgt vorm: thematurnfeesten. Circus Jummenas is het eerste thema. Tot vandaag houdt dit concept stand.

1988

Lobbywerk bij de stad Leuven om turnzaal Ymeria in stand te houden.

1989

Pro Patria wordt een vzw. De club ondertekent een beheersovereenkomst voor Turnzaal Ymeria dankzij de toenmalige schepen van sport die mee zijn schouders zette onder de opwaardering van de turnzaal. Vanaf dan volgen de verbouwingen in de turnzaal elkaar in snel tempo op. De voorgevel wordt helemaal vernieuwd. De beheersovereenkomst is nog steeds lopende. 
Pro Patria en Chiro Wijgmaal investeren samen in een eettent van 6 op 18 meter.

1990

Donkere wolken boven de club nogmaals door een verschil in visie. Drie lesgevers en een aantal turnsters verlaten Pro Patria Wijgmaal. Door een reorganisatie komt er ruimte vrij om nieuw talent aan te trekken. Tegelijk is er de officiële opening van de ‘vernieuwde’ Turnzaal Ymeria.

1991

Er wordt gestart met de uitbouw van een nieuwe groep acrogym met nieuwe lesgevers als gevolg van de clubreorganisatie. De ramenpartij van de linker zijgevel wordt vervangen door een stenen muur.

1994

Het asbest dak van de turnzaal wordt vervangen door industriële metalen dakbedekking.

1995

De rechter zijgevel wordt vernieuwd. Ook de bijgebouwen ondergaan drastische wijzigingen: oude douches, toiletten en kleedkamers worden afgebroken en vervangen door een toestelruimte, nieuwe toiletten met douches en een volledig heringerichte bar met ontmoetingsruimte. Dit project kwam tot stand onder impuls van de volleybal. Het was de meest ingrijpende verbouwingen ooit.

1997

De turnzaal krijgt een nieuwe epoxy-vloer. De club moet tijdelijk uitwijken naar de Gemeenteschool in Wijgmaal.

De eerste website ppw.be gaat online. 

1999

Voor het 15de sportkamp trekt de club naar zusterstad Rennes in Bretagne. Dit kamp had het hoogste aantal deelnemers ooit: 175.

2000

Het jaarlijkse kleuterkamp wordt apart georganiseerd. De vierdaagse voor kleuters van 3 tot maximaal 6 jaar vindt sindsdien plaats in de chirolokalen van Wezemaal.

2003

Pro Patria trekt voor de eerste keer naar de Gymnaestrada in Lissabon.

PPW.be wordt helemaal herzien. 

2004

Viering 20 jaar sportkamp. De eettent wordt in de turnzaal opgesteld. De turnzaal krijgt nieuwe branddetectie en -melding.

2007

Tweede deelname aan de Gymnaestrada, nu in Dornbirn (Oostenrijk).

2010

Het dak wordt overtrokken met nieuwe isolerende platen.

PPW.be wordt turnkring-ppw.be en wordt aangepast aan de snel evoluerende webtechnologie. 

2012

De demogroep van de acrogym trekt naar het Festival del Sole in Riccione (Italië).

2014

De demogroep van de acrogym trekt opnieuw naar het Festival del Sole in Riccione (Italië).
De zij- en achtergevel van het gebouw worden geïsoleerd en voorzien van een crepy.

2015

Nieuwe hoogrendements-verwarmingstoestellen voor de turnzaal. Alle technische installaties krijgen een jaarlijks onderhoudscontract. De ramenpartij rechts is het enige onderdeel van de turnzaal dat nog niet is gewijzigd sinds de bouw van de turnzaal.

2017

Het clublogo wordt helemaal hertekend en bevat voortaan een verwijzing naar het 100-jarige bestaan van de club.

Samen met Chiro Wijgmaal worden de tentzeilen van de eettent vernieuwd.

2018

MO-CLEAN van Wonen & Werken Leuven neemt het tweewekelijkse onderhoud van de turnzaal voor zijn rekening.

De demogroep van de acrogym trekt naar het Festival del Sole in Riccione (Italië). De club warmt zich stilaan op voor 100 jaar sportief amusement in Wijgmaal.

Eind 2018 start een reeks van drie praatcafés ‘100 jaar PPW’. Het doel is om zoveel mogelijk oud-leden en lesgevers terug bij elkaar te brengen.

2019

Op 16 en 17 februari 2019 vindt in de turnzaal van UCLL het grootste recreatieve acrogymtoernooi plaats dat PPW ooit organiseerde. De “wedstrijd” telde 586 deelnemers die allemaal een ‘high five’ van Gymba wilden …

Van vrijdagavond 26 tot en met zondag 28 juli 2019 kan iedereen die ooit mee op sportkamp was als lesgever, kookouder of kampleider, nog eens de onvervalste kampsfeer opsnuiven. Gastgemeente is Kortenaken.

Op 28 september 2019 vindt een afsluitende receptie voor (ex)-medewerkers plaats in Turnzaal Ymeria, sinds 1936 het thuisadres van PPW.